Lieve mensen,
Vorige week ben ik flink aan het ploegen geweest.
Samen met de imker van Kinderboerderij De Blijde Wei creëren we een bloemen- en kruidentuin voor de bijen. Zodat ze de benodigde nectar dichtbij kunnen halen en zo min mogelijk energie verliezen.
Om zaden goed te laten landen en om planten goed te laten wortelen, is het nodig om de grond goed om te spitten zodat het los en open wordt. Ontvankelijk.
Met je handen in de klei, tussen de wormen en wortels, aardser kun je het niet krijgen!
Fysieker ook niet….het hele lichaam werkt mee om die schop de grond in te krijgen. Eens te meer blijkt maar weer hoe belangrijk het is om ontspanning samen te laten werken met inspanning. Dat kracht toch echt voortkomt uit ont-spanning. Anders zet je alles in jezelf in één keer vast en wordt het botte kracht. En met een bot mes kun je immers ook geen brood snijden.
Zo is het ook met de Ploeg-houding, de Halasana
Hala is Sanskriet voor ploeg.
De houding die we de afgelopen lessen weer aan het oppakken zijn, lijkt dan ook op een ploeg die op het land gebruikt werd en wordt. Al dan niet door de mens voortgeduwd en door een paard voortgetrokken.
In de les spreek ik de opbouw in. Ook zijn er variaties mogelijk.
Tijdens de beoefening van de Ploeg kom je van alles tegen. Door de omgekeerde houding speel je als het ware met de zwaartekracht: in het bekken, in de buik en het middenrif. Het is dan ook essentieel om je te blijven verbinden met de adem in de buik.
Waar staande de adem in de buik het middenrif met behulp van de zwaartekracht omlaag brengt, waardoor de adem vrijer in de longen en naar de keel stroomt, werk je in de Ploeg tegen de zwaartekracht in. Je zult dus bewust het middenrif tegen de zwaartekracht in moeten bewegen om zo de buik meer ruimte te geven: die tenslotte in deze houding, inclusief de organen, juist naar beneden wil hangen.
Hoe meer je dus vertrouwd bent met en vertrouwt óp de adem, hoe meer ruimte er komt in het gebied tussen buik-borst-keel. Zodat er ook minder benauwdheid in de keel is.
De Ploeg toont ook hoe het is in de wervelkolom. Ook hier kan de adem vanuit de buik naar de achterkant van het bekken en in de rug (nek!) ruimte creëren.
Via de adem ga je op ontdekkingsreis…
Zodat de houding steeds minder ‘werken’ wordt. Hoe scherper het blad van de ploeg, des te gemakkelijker glijdt deze door de aarde en hoeft de mens minder te duwen. Hoe scherper de aandacht bij de adem is, hoe minder het denken verstoort. Deze houding kan namelijk ook denkpatronen en eerdere ervaringen oproepen.
Laat de adem masserend werken, de doorbloeding bevorderen, zodat ook het hart in deze houding meer doorbloed kan raken en er verlichting ontstaat.
Hoewel je je dit misschien nu niet kan voorstellen, kan de Halasana heel rustgevend werken.
Beoefen altijd met Geduld, Discipline en boven alles Liefde.
Hier onder kun je mooi zien welke spieren vooral aangesproken worden (rood) en waar er druk ligt (blauw).
De organen staan er echter niet bij: álle organen worden gemasseerd en geactiveerd.
Wees je de eerst volgende keer dat je de Halasana beoefent eens bewust van jouw interne systeem: organen, klieren, bloedcirculatie, zenuwstelsel en spieren.
Binnen het hele systeem van Yoga zijn de houdingen, de asana’s, een deel van het geheel. Zoals ik vaker zeg: de houdingen zijn niet het doel op zich.
De Ploeg is hier een mooi voorbeeld van: het is een instrument. Laat je dit instrument vóór je werken of ben je met al je wilskracht aan het ploegen?
Nu maar wachten op die zee van bloemen 🙂
Heb je nog vragen of opmerkingen, stel ze gerust!
Hartegroet,
Annet
Yogapraktijk Pachamama
In mijn les geef ik jullie ook de alternatieve houding, want bij bepaalde contra-indicaties zoals hernia, hoge bloeddruk en rug/nekkwetsures is het wijs om een milde vorm te beoefenen.
Met dank aan het boek “Yoga Anatomie” van Leslie Kaminoff.