30 oktober 2017

30 oktober 2017

Lieve mensen,

Vorige week zijn we verder gegaan met de beoefening van de Ujjayi-adem, de ‘overwinnende adem’.
Opwaarts ook.
Zoals je wellicht inmiddels hebt ervaren tijdens het beoefenen van deze pranayama – en zo niet, dan gewoon rustig blijven oefenen 🙂 – kun je een opwaartse kracht vanuit de diepte binnenin ervaren. Deze ademtechniek trekt als het ware de adem omhoog, zonder dat geforceerd te doen. Nog altijd ‘haal’ je de adem niet. Slechts het gedeeltelijk sluiten van de stemspleet zorgt ervoor dat de adem alle tijd krijgt en neemt om opwaarts door te stromen.

Er zijn allerlei manieren en ademtechnieken om de adem te beïnvloeden. Veel daar van zijn vooral gericht op de uitademing. Spreken, zingen, blazen, mantra’s reciteren doe je allemaal op de uitademing. Uiteraard wordt hierdoor ook de inademing beïnvloed. Ook zijn er ademtechnieken waarbij je de neusgaten afwisselend afsluit om de ademstroom te beïnvloeden en te reguleren.
Het bewust vertragen van de uitademing – om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke, kalme adem – brengt ontspanning teweeg. Een gestage uitademing zorgt ook voor een goede afgave van koolstofdioxide. Zodat er weer ruimte is voor de inademing en de opname van zuurstof.
(Best leuk om weer eens een biologie-boek open te slaan of te googlen op de ademcirculatie. Technischere uitleg kun je daar vinden.)
De Ujjayi is bij uitstek geschikt om de uitwisseling zuurstof/koolzuur te reguleren.

Teruggrijpend op de vorige nieuwsbrief en de vallende bladeren: om het Leven te kunnen inademen en opnemen is het nodig om een beetje te sterven, lees: uit te ademen. Geven & ontvangen. Uitademen vergt overgave. Als je je adem altijd inhoudt, niet durft uit te ademen, houd je jezelf in wezen tegen om je over te geven aan het Leven. Want het Leven adem je IN.
Door dus uit te ademen…
Eén geruststelling: als je maar lang genoeg je adem inhoudt, zul je vanzelf flauw vallen. Waarna jouw lichaam het vanzelf overneemt en de inademing als vanzelf zal komen.
Beter alleen is het om het uitademen te oefenen overigens 😉

De Ujjayi-adem is een manier van ademen waarbij je zowel de uit- als inademing vertraagt. En een van de weinige technieken waarbij je dus ook de inademing leert vertragen.
Vorige week zijn we begonnen om de Ujjayi ook op de inademing toe te passen en bij asana’s. Hier nog eens op een rijtje hoe je deze kunt opbouwen:

aanvankelijk begin je met uitademen door een ontspannen (kaken) open mond, met een zacht ruisend geluid. Alsof je de spiegel bewasemt.

  • je voelt dat de stemspleet in het midden van de keel zich gedeeltelijk afsluit.
  • houd ten alle tijden de keel open, ruimtelijk. Zonder te knijpen dus. Tijdens mijn opleiding noemden ze het knijpen ’the pause that kills’, omdat knijpen druk geeft op de borst, het hart en de longen. Voorkom dit; blijf aandachtig en blijf voelen.
  • het kan zijn dat het aanvankelijk kreunend klinkt.
  • raak je vertrouwt met het ruisende geluid, dan sluit je langzaam de lippen en adem je door de neus in en uit.
  • het geluid blijft doorgaan. Duidelijk hoorbaar in eerste instantie om uiteindelijk het geluid meer te verinnerlijken. Het ruisend geluid als de zee blijft, maar klinkt vooral in jou. Dit bespaart energie en vertraagt de adem.
  • aandacht bij de keel en de adem(energie) daar.
  • je kunt visualiseren dat je door een denkbeeldig gaatje in de keel in- en uitademt.
  • zorg dat je opgericht blijft zitten. Voel steeds of het borstbeen iets opgetild is, waardoor de ruimte tussen buik en keel lang is. Je zult een licht tonus in de buikspieren ervaren. Nek is lang, kin iets

ingetrokken: ook dit houdt de keel open en tegelijkertijd de aandacht naar binnen gekeerd.
Aanvankelijk kan de Ujjayi benauwend aanvoelen. Blijf daarom mild en ontspannen oefenen. Met een glimlach.
Glimlachen – doe het maar eens – brengt automatisch ontspanning in de kaken, tong, het hele gezicht, het hele lichaam.
Uiteindelijk is het een verruimende, regulerende, reinigende en krachtige pranayama. Het maakt de adem gelijkmatig. Het strijkt de adem als het ware glad.
Je vergroot hiermee het rendement van de zuurstofopname en koolzuurafgifte en daarmee de longcapaciteit.
Het reinigende aspect van de Ujjayi vind ik persoonlijk een wereld op zich.
Fysiek gezien reinigt het de longen doordat je ze optimaler benut en ruimer maakt (ook interessant om weer eens een afbeelding van de longen erbij te halen: googlen!). Meer liters inademing en vollediger leeg maken van de longen.
Emotioneel gezien toont het onverwerkte emoties, die je kunt ervaren als benauwdheid, en geef je jezelf de kans om deze te doorleven en te doorademen. Je spreekt zo het zelfreinigend vermogen van Aandacht en Bewustzijn aan. Puur door waar te nemen en te voelen wat er ís, zonder dit rationeel te willen begrijpen.

Hoe meer vertrouwd je raakt met deze ademtechniek, hoe meer je je kunt overgeven aan de gevoelswaarde ervan.
Je zult merken dat de adem vanuit de diepte in jou omhoog stroomt. In die diepte liggen emoties en ervaringen. Het keelgebied (5e chakra energiegebied) is als een trechter: alle onverwerkte emoties tonen zich daar.
Yoga is Bewustwording. Bewustwording is de poort naar de kern.

De Ujjayi kun je staand, zittend en liggend beoefenen. Dus ook voor het slapen gaan.
Ze leent zich als voorbereiding voor meditatie en ondersteuning bij ander ademoefeningen.
Ze is toepasbaar bij de meeste asana’s om deze te ondersteunen en bewust uit te voeren, zowel in de bewegingen (dynamisch) als in de meditatieve eindpositie (statisch). Als je de Ujjayi kan toepassen dan weet je dat je comfortabel oefent. Lukt het niet, dan weet je dat je je teveel inspant (wilskracht, 3e chakra energie) en zoek je jouw gulden midden op…

Schriftelijke overdracht kent overigens altijd beperkingen. Zeker als het gaat om adembeheersingstechnieken. Sommige pranayama’s zijn zeer toegankelijk, andere vergen gedegen beoefening en de aanwezigheid van een leraar.
Ik geloof ten alle tijden in de eigen wijsheid van een ieder. In een mondelinge en lijfelijke overdracht kan ik iedereen alleen beter aanvoelen en vinden mijn lichaam, woorden en aanwijzingen nog meer hun weg.
Mochten er in de les of thuis vragen zijn over de Ujjayi, stel ze gerust!

Oh ja, ik zou me deze keer beperken tot alleen de techniekbeschrijving, maar dat is niet helemaal gelukt, haha!
De Mens is gewoon een grote snoepwinkel waar zoveel interessants, lekkers en leuks te ontdekken valt. Iedere keer blijf ik me weer verbazen. Het maakt me nieuwsgierig en zelfs die vieze snoepjes wil je een keer proeven. Toch?

Hoe dan ook: tot bij de Yoga.