22 oktober 2017

22 oktober 2017

Lieve mensen,

Afgelopen donderdag 19 oktober was het Nieuwe Maan, ook wel Donkere Maan genoemd.
Vieren we volgens onze jaarkalender op 1 januari het nieuwe jaar, volgens de oude tradities en de bijbehorende Maankalender valt Oud&Nieuw juist in deze periode. Voor mij voelt dat veel natuurlijker en sluit het veel meer aan bij het gevoel dat ik als kind al had bij 1 januari: de kalender gaf een nieuw jaar aan, maar de Natuur en mijn gevoel daar bij strookten niet helemaal bij een nieuw begin.
Om aan iets nieuws te beginnen is er vaak een moment van opschoning nodig: een schrijver begint bijvoorbeeld met een leeg vel voor zich. Weliswaar met een hoofd vol ideeën en een borrelende buik van zenuwen en opgewondenheid, maar er is even een moment van totale leegte.
Met een schone lei beginnen betekent trouwens niet dat je volledig blanco begint. Immers, je neemt ervaringen en inzichten mee.
Een nieuw begin is wél het moment om keuzes te maken: wat laat ik achter en wat neem ik mee? Wat heb ik het afgelopen jaar geleerd, gerealiseerd of nagelaten? Wat laat ik rusten en wat pak ik op?

De Natuur laat dit heel mooi zien. In de herfst zijn de vruchten rijp om geplukt te worden of losgelaten te worden. In alle gevallen zijn ze verworden tot voeding, in welke vorm dan ook. Zelfs onze meest pijnlijke ervaringen voeden ons.
Maar waarom is deze tijd van het jaar nu het begin van het nieuwe?
Vergelijk het met het nieuwe leven van de mens, dat begint in het donker, in de buik. En zelfs al eerder….Het nieuwe Leven begint met een intentie, in dit geval tussen twee mensen.
In de vruchten van de herfst ligt het nieuwe leven al besloten. Alleen heeft het tijd nodig om te rusten en bewust gezaaid te worden om uiteindelijk uit te groeien.
In de laatste week vóór deze Herfstvakantie heb je tijdens de YogaNidra jouw Sankalpa uitgesproken: jouw diepste wens die je als een intentie in jezelf hebt neergelegd. Naar de stilte van de winter, de belofte van de lente en de bloei van de zomer. Om vervolgens weer vrucht te dragen en losgelaten te worden in de herfst….Want het Leven is cyclisch.

Overigens is het interessant om te zien dat bepaalde tradities van dichtbij of verder weg weer nieuw leven ingeblazen worden. Zo krijgen Allerzielen&Allerheiligen, Halloween en zelfs Día de los Muertos steeds meer aandacht. Niet toevallig feesten die half oktober, begin november vallen…net als het keltische Samhain en Divali (Hindoe lichtjesfeest), al dan niet gekoppeld aan de stand van de maan.

Soms is het mooi om voor jezelf een ijkpunt te hebben waarop je terugkijkt naar dat wat achter je ligt en vanwaar je met een schuin naar de toekomst kijkt, om vervolgens stil te staan bij precies dít moment. Dit moment tussen verleden en toekomst. Een soort ’twilight zone’.
Niets meer en niets minder.

Ujjayi-adem
In de afgelopen yogalessen hebben we – opnieuw of voor het eerst – de pranayama Ujjayi beoefend.
Onze adem is de rode draad tijdens de yogalessen. Adem = Leven.
Adem maakt je bewust van het feit dat je leeft, dat je emoties hebt, dat je gedachten hebt en dat je verbonden bent. Immers, de lucht deel je met de andere mensen en we zijn afhankelijk van de bomen voor onze zuurstof. Daarbij is er een duidelijke wisselwerking tussen je gemoedstoestand en je adem. En kun je invloed uitoefenen op je adem en/of op je gemoedstoestand.
Als iemand overstuur is, zeg je niet voor niets “adem even een paar keer diep in en uit”. Blijkbaar doet emotie of een bepaalde gedachte iets met je adem en visa versa kan de adem veel betekenen om jezelf tot rust te brengen of juist moed te geven.
Naast de fysiologische effecten van pranayama’s, helpen adembeheersingstechnieken ook om de aandacht te richten (concentratie, dharana). En daarmee het denken te verstillen (meditatie, dhyana).

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het soms is om spontaan wensen – denk aan jouw Sankalpa – te laten opkomen. Iedereen heeft weleens op een kruispunt gestaan in het leven en gezocht naar antwoorden op de vragen “wat wil ik?” “wat wil ik anders?” “…?”.
En dan kan het zomaar gebeuren dat die Monkey-mind het allemaal heel goed weet. Want het denken denkt heel graag mee 😉
Mediteren op de adem kan rust én energie brengen.
De Ujjayi-adem is daar een mooi voorbeeld van.
Deze ‘overwinnaarsadem’ is een techniek waarbij je in- en uitademt door een deels afgesloten stemspleet. Hierdoor ontstaat een zacht ruisende, beheerste adem. In de afgelopen yogalessen zijn we begonnen met het uitademen op deze wijze. In de komende lessen gaan we hiermee verder en breiden we het uit naar ook de inademing en het toepassen ervan.
In de volgende nieuwsbrief zal ik meer over de techniek schrijven.

Voor vandaag laat ik de zaadjes in deze nieuwsbrief met rust bij jullie