De Yogalessen

De Yogalessen

Yoga voor volwassenen
De Hatha-Yogalessen die ik geef, staan in het teken van inspanning, ontspanning, bewustwording en verstilling.

De fysieke asana’s zijn bedoeld om het lichaam soepel, krachtig en gezond te maken/houden. De adem is hier bij van wezenlijk belang. De adem als levenskracht, prana, brengt beweging, ruimte, kracht en ontspanning. Het leren beheersen van de adem maakt je bewuster en meer ontspannen.
Zo bereid je het lichaam voor op het langduriger kunnen aanhouden van bepaalde houdingen. En zo bereid je het lichaam voor op de meditatieve houding.

Als je Yoga beoefent met aandacht, geduld, discipline en liefde, dan brengt ze je plezier en ontspanning. Dan is Yoga meer dan alleen fysieke inspanning, maar brengt ze je dichter bij jezelf. Je zult voelen dat je een diepe tevredenheid kunt ervaren, als je je overgeeft aan de oefeningen, de stilte van het navoelen en de rust die ontstaat in je hoofd.

Yoga voor mensen met een fysieke beperking en chronische aandoening
Yoga is voor iedereen. Ook, of beter gezegd, juíst voor mensen met een fysieke beperking. Yoga is namelijk meer dan alleen het doen van fysieke oefeningen om lenig en soepel te worden.
Bij Yoga gaat het om bewustwording. Bewust worden van je lichaam, van je adem, van je gedachten en van wie je bent. Tijdens een Yogales beweeg je met aandacht en vriendelijkheid en word je bewust van jouw eigen mogelijkheden. Je leert jouw grenzen te verkennen, erkennen maar ook jouw grenzen te verleggen.

De rode draad tijdens de lessen is de adem en de adembeheersing. Adem is meer dan alleen de lucht en zuurstof die je inademt. Adem is levenskracht. Door (weer) contact te maken met de adem, ervaar je jouw kracht, ruimte en gevoelens. Je leert tijdens de yogalessen dat het verruimen van de adem een betere houding, meer stabiliteit en kracht oplevert. Ook leer je te ontspannen door bewust met het lichaam, de adem, je gevoelens en je gedachten om te gaan. Zo kun je het hoofd meer tot rust brengen en ontspanning aanbrengen in het lichaam. Yoga laat je ervaren hoe het hoofd, hart en lichaam mooi kunnen samenwerken.

De Yogalessen in Rijndam zijn laagdrempelig, plezierig, persoonlijk en op maat. Omdat de samenstelling van de groep divers is in leeftijd en mate van handicap, zijn de lessen met aandacht hier op afgestemd. Zo kan iedereen naar vermogen meedoen en in eigen tempo Yoga ervaren.
De lessen bestaan uit allerlei bewegingsoefeningen (asana’s), ontspanningsoefeningen, adembeheersingsoefeningen en meditatie. Dit kan in de rolstoel, op de stoel of als dat mogelijk is staand en op de mat.
Ervaring met yoga is niet nodig.
Wees welkom!

Kinderyoga
Kinderyoga is plezier!
Kinderen zijn dynamisch, beweeglijk, spontaan, nieuwsgierig, grappig, ondeugend, lief en ontroerend. Kinderyoga is precies hetzelfde.
Alle ingrediënten van de Yoga vind je terug, maar dan verpakt in leuke spelletjes, spannende verhalen, opzwiepende liedjes, grappige dieren, wisselende seizoenen en ontspannende dutjes.
We doen oefeningen, voelen ons lijf en onze adem, ontdekken we de stilte maar ook het geluid en leren we samen te spelen en leven zonder onszelf daarin te verliezen.

Kinder Yoga Yogapraktijk Pachamama

Of het nu in een gymlokaal is of in de huiselijke sfeer van een tuinhuisje, ik nodig de kinderen uit om zich thuis te voelen.
Kinderen houden van verrassingen en ook van terugkerende rituelen. Ik vind het een uitdaging om de kinderen te boeien, uit te dagen en hun kwaliteiten naar boven te halen.
De natuur is een blijvende bron van inspiratie voor mij, die ik wil delen met de kinderen. Ook mijn voorliefde voor sprookjes en verhalen zie je terug in mijn kinderyogalessen.

Ouder & Kind Yoga
Ouder & Kind Yoga is verbinding maken vanuit liefde en plezier!
Samen ontdek je hoe leuk en fijn het is om samen te bewegen, uit te rusten, elkaar te masseren, samen te spelen en te genieten.
Ouders en kinderen leren elkaar zo op een andere manier kennen. Mijn ervaring is dat er een hele mooie energie ontstaat tijdens deze lessen.

Ervaar het zelf maar!

Yoga voor speciale doelgroepen
Voor de Pameijer verzorg ik yogalessen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, psychosociale of psychiatrische achtergrond op het Activiteiten Centrum in Spijkenisse.
Voor de stichting Humanitas, Buurtwerk Alexander en Maatschappelijke Dienstverlening Alexander geef ik les aan mensen met (lichte) dementie. Locatie Gerard Goosenflat in Ommoord.
Neem voor meer informatie over deze speciale yogalessen contact met me op via het contactformulier.

Workshops
YogaSema

Bedrijfsyoga
v.s.m

Yogapraktijk Pachamama