< Mei 2013

< Mei 2013

Mei 2013

We gaan weer met frisse zin met de aandacht naar binnen!
En fris is het. Dit jaar wordt het ons niet makkelijk gemaakt: de warmte is vaak ver te zoeken. Dus is het dat wat mensen dan ook doen: ver weg gaan om de warmte op te zoeken. Heel begrijpelijk en de mogelijkheden zijn er. Maar hoe vaak zoeken we ‘het’ niet buiten onszelf? Het geluk, het plezier, het doel in ons leven, noem maar op. Hoe vaak willen we dat de ander ons gelukkig maakt of laten we ons geluk van de omstandigheden en mensen om ons heen afhangen? Het is zo verleidelijk om buiten jezelf te kijken. Te vergelijken. Te wegen. En te licht te bevinden.

Hoe zou het zijn als je de volledige verantwoordelijkheid over jouw leven op je neemt? Volledig en vol overgave. Zonder excuses, uitvluchten, ja-maars. Dat is voor mij Yoga. Steeds weer opnieuw voelen, luisteren, navigeren op je innerlijke kompas. Dat betekent afstemmen op eventuele koerswijzigingen, want het leven is continu in beweging. Jij bent continu in beweging. Er is geen eenduidige weg. Het is reizen op gevoel en dat betekent regelmatig je koffer opnieuw inpakken. Oude patronen achterlaten en nieuwe wegen inslaan. En steeds in hetzelfde reisgezelschap. Jij Zelf. Daar heb je het mee te doen. Je verandert continu en toch blijf je in wezen altijd wie je bent. De verandering zit dus niet in wie je bent, maar wat je dóet met de verandering, met het leven. Wat doe je met de ervaringen? Niet de ervaringen, maar wat je er mee doet, maakt wie je bent.

Yoga is een wijze, met de nadruk op wijs, om steeds even stil te staan bij hoe je jezelf ervaart. Dat geeft je de tijd en de mogelijkheid om keuzes te maken. Keuzes vanuit je gevoel, niet vanuit emoties of maatschappelijk verantwoorde dwang. Yoga gaat voorbij de beweging, voorbij het denken. Yoga gaat naar de Stilte en Innerlijke Wijsheid. Daarom is Yoga niet alleen dat ene moment in de week, maar wordt het pas echt Yoga als je het kunt ervaren in de dagelijkse realiteit. Want daar gaan vreugde en verdriet hand in hand. Dan leeft de Yoga, dan leef je de Yoga.

Ik hoop jullie weer allemaal te ontmoeten bij de Yoga om de warmte in onszelf te zoeken en te ervaren.

Januari 2013
Alle kruit is neergedaald en hopelijk niet verschoten. Vaak zitten we vol met gemengde gevoelens over het jaar dat achter ons ligt en vol met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Belangrijker is de vraag, ‘wat heb je nodig om al die mooie voornemens uit te voeren?’. Want het vlees is vaak zwak, de geest vluchtig, het ego en de wil listig.

Yoga is iedere dag beginnen alsof het de eerste dag van je leven is. Iedere stap zetten en je blijven verwonderen. Iedere keer oefenen alsof je het voor het eerst doet. Alleen dan sta je open voor wat zich aandient. Alleen dan sta je open voor wat je voelt en denkt. Want de weg naar binnen is niet rechtlijnig, voldoet vaak niet aan je hoge verwachtingen en heeft haar eigen tempo.

Yoga is verantwoordelijkheid nemen over jouw leven, jouw stappen en jouw lessen in het leven. De laatste tijd gaat het heel vaak over respect, geweld en crisis. Het individualisme viert hoogtij en we zouden geen aandacht meer hebben voor de ander. ‘We’ moeten het anders doen, ‘we’ moeten ons gedragen, enz. Vaak bedoelen we met ‘we’ eigenlijk ‘de ander’…. Terwijl werkelijke verandering begint bij het individu. Individu is geen vies woord. De maatschappij dat ben jij. Cliché’s zijn simpelweg gewoon waar. “If you wanna make a change, take a look at yourself and make that change” (Michael Jackson was zo gek nog niet 😉

Ik wens jullie een liefdevol nieuw jaar toe! Dat de Yoga plezier, steun, troost, ontdekkingen, verlichting, ontspanning en kracht mag bieden op jouw pad.

Ik hoop jullie allemaal weer te mogen begroeten komende week. Er valt nog zoveel te ontdekken!

Oktober 2012
Hoe overleef ik de Sint- en Kerstperiode? Met KINDERYOGA! Daar kunnen kinderen ervaren dat drukte en rust twee kanten van dezelfde medaille zijn. En die medaille dat ben jij. En zo gaan we verder. Zo weven we ons levensweb. In de tijd van het jaar waarin we weer meer naar binnen keren. Zowel letterlijk als figuurlijk. We kijken terug op de afgelopen periode, zijn dankbaar voor de ervaringen die we hebben opgedaan en kijken in de innerlijke spiegel. Kun je met werkelijke tevredenheid in die spiegel kijken, jezelf aankijken en op dit moment, op deze plek met overtuiging zeggen “Zo is het goed”? Probeer het maar eens. En als er allerlei weerwoorden, ja-maars, bezwaren en kritische noten voorbij komen: glimlach en kijk nog een keer in de spiegel. Adem uit. Svaha. Zo is het goed.

Augustus 2012
De zovervakantie is net als de yoga een reis op zich. Van de voorbereiding tot het op pad gaan, van het afstand nemen van de dagelijkse routine naar het daadwerkelijk loslaten en kunnen ontspannen, van het tot rust komen en van daar weer nieuwe energie en ideeën opdoen. Hoe vaak je het al hebt gedaan, iedere keer is het weer een andere reis en een andere beleving.

Zo is het ook met de yoga. Ik nodig je van harte uit om die reis weer aan te gaan. Iedere les is weer anders, omdat iedere dag weer anders is. Yoga leert je om je daar bewust van te zijn. Zelfs als je yoga alleen vanuit het fysieke benadert, ervaar je dat bewegen met aandacht je bewust maakt van hoe je je voelt, wat je gedaan hebt en wat dat voor effect heeft op je gemoedstoestand. Vanuit welke behoefte je ook yoga doet of gaat doen, maakt niet uit. Omdat alles met elkaar verbonden is, zul je ervaren dat je steeds weer iets nieuws ontdekt. De mogelijkheden zijn eindeloos: het krachtiger neerzetten van de asana’s, het verdiepen van de adem en daarmee de adembeheersing, het hoofd rustiger krijgen en daarmee de meditatie en ontspanning verstillen en intenser maken.

De herfst heeft, ondanks de straks tropische temperaturen, zijn aanvang al gemaakt. Een mooie periode om open en positief jouw eigen oogst van het afgelopen jaar in ontvangst te nemen. Waar heb je goed voor gezorgd en aandacht aan gegeven? Wat zijn de vruchten om van te genieten en tegelijkertijd het zaad voor het komend jaar?

Mei 2012

Kinderyoga

Yoga voor kinderen is op een speelse en plezierige manier ontdekken wat het is om te bewegen, te ontspannen, te ademen en te voelen wat dat met je doet. De lessen zijn geïnspireerd door de mooie natuur, het leven van de dieren of spannende sprookjes. Ze leren hoe ze zich kunnen ontspannen, hoe ze zich sterk en krachtig kunnen maken, hoe ze lenig en flexibel kunnen zijn en hoe ze zich kunnen concentreren. Ieder kind doet naar vermogen mee: alles proberen, maar niets forceren. Niets moet, alles mag, met respect voor jezelf en de ander. Yoga is nog veel meer, maar boven alles is yoga beleven en ervaren!

April 2012
Geniet van de ontluikende natuur en laat je inspireren door haar ritme, kleuren en geluiden.

Februari 2012
Hoe mooi stil en zuiverend was de sneeuw. Nu versmelten langzaam de winterse gedachten in vruchtbaar water. De aarde schudt het donker van zich af en maakt plaats voor het nieuwe leven. Nog niet zichtbaar misschien, maar wel voelbaar.

December 2011
Aan de oppervlakte is het nu koud en kaal, maar in de diepte van de aarde ontkiemen de zaden van de oogst van het afgelopen jaar. Al het leven ontstaat in het donker. Geef het de tijd om in die geborgenheid vorm te krijgen. Vanaf nu wint het licht aan kracht. Koester jezelf in de winterse zonnestralen en bedenk in stilte welke zaden je het komend jaar wil laten uitkomen. Wat geef je aandacht? Wat laat je groeien. Ik wens je een mooie jaarwisseling toe en hoop je in het nieuwe jaar (weer) te mogen begroeten.