30 augustus 2014

30 augustus 2014

Lieve mensen,

Het werkende en/of schoolleven staat weer voor de deur of is misschien al weer begonnen.
Soms is de vakantie een periode van bezinning en nemen we ons voor om meer te genieten, te ontspannen, tijd vrij te maken voor onze talenten of ons minder snel mee te laten sleuren door de waan van de (werk)dag.
Soms is het juist een periode van avontuur, reizen en ontdekken, volledig los van de dagelijkse routine.
Andere keren is het gewoon een pauze om uit te rusten.

Hoe en waar je je vakantie ook hebt doorgebracht, je komt er altijd weer rijker uit.
Misschien is het niet gegaan zoals je je had voorgenomen of voorgesteld. Hoe je van tevoren ook plant en uitstippelt, het zijn de onverwachte wegen en ontmoetingen die de route bepalen.

Zo kan het zomaar zijn dat je je voorneemt je Yoga-beoefening te strippen tot de basis van de adem en – in mijn geval – bij aankomst op bestemming na een lange vlucht een volledig verstopte neus hebt…
Dan kun je twee dingen doen: per sé willen vasthouden aan een strikte discipline en kiezen voor andere oefeningen of…vriendelijk glimlachen en alle voornemens laten rusten. Vertrouwend op de basis die je hebt gelegd.
Om open te staan voor dat wat zich aandient. Voor dat wat er werkelijk toe doet. Voor dat wat je eigenlijk nodig hebt.
Yoga is zoveel meer dan asana’s en concrete oefeningen, hoe belangrijk deze ook zijn.
Yoga is niet zaligmakend, is geen wondermiddel en biedt geen kant en klare oplossingen. Hoe verleidelijk de boeken het ook doen voorkomen.
Yoga is vooral ervaren, doen en laten, onderhouden, flexibiliteit en mildheid. Zo ontstaat een beoefening die ruimte biedt aan discipline en regelmaat en tegelijkertijd je er van bewust maakt dat star volhouden aan een ingeslagen weg die uitgelopen is, je niet verder brengt.
Als je steeds blijft voelen wat nu op dit moment goed voor je is, zul je merken dat Yoga golvend is. Soms stevige fysieke beoefening, soms meditatieve bewegingen en soms simpelweg er zijn voor je gezin, je partner of de mensen die jou nodig hebben.

Op deze wijze gaat er altijd weer een (Yoga)raam open als een deur zich sluit.