29 januari 2017

29 januari 2017

Lieve mensen,

Vandaag een bericht over de Handen.
Hoe vaak liggen je handen eigenlijk stil?
…nu bijvoorbeeld? Of houden ze iets vast? Bewegen ze?

Met onze handen drukken we onszelf uit. We raken onszelf of de ander aan met onze handen. We werken met onze handen, of het nu op de computer is of om iets te bouwen, te schilderen, te pakken, aan te nemen, te ontvangen, enzovoort.
Meestal zijn we ons niet eens bewust van onze handen en welke rol ze in ons dagelijks leven spelen.

Ook tijdens de yoga-beoefening zijn de handen een belangrijk onderdeel. We volgen de handen in de beweging, leggen de adem er in of laten ons steunen op onze handen.
De manier waarop we onze handen houden draagt bij aan de beoefening: soms zijn de vingers gespreid, andere keren juist weer gebundeld. Soms kijk je bewust in de (uitdrukking van de) handen, dan weer vóel je ze en volg je ze zonder ze te zien met de ogen.

Energetisch zijn de handen verbonden met het hart. Niet voor niets troost je elkaar door bijvoorbeeld een hand op te leggen. We groeten door elkaar een hand te geven of door een hand op te steken. We spreken onze waardering uit door te klappen: met de beide handen op elkaar voor…het hart.
Een andere manier van groeten is door de handpalmen bij elkaar te brengen voor het hart en een lichte buiging te maken. En daarmee komen we bij een van de bekendste ‘mudra’s’: de Atmanjali-mudra.
Maar ook de gebedshouding waarbij de vingers ineengestrengeld zijn, is een mudra.
Kijk maar eens naar afbeeldingen van heiligen en je zult versteld staan van de hoeveelheid mudra’s die je ziet.

Mudra
Een mudra is een bezegeling of een bekrachtiging. In dit bericht gaat het over de (symbolische) handhouding, maar een mudra kan ook een lichaamshouding zijn.
Met een hand-mudra bezegel je bijvoorbeeld de intentie waarop je mediteert. Je kunt een meditatie kracht bij zetten, in de zin van de aandacht bundelen, door je handen in een bepaalde houding te houden.
Ze drukken op die manier iets uit. Bovendien ligt er energie in de handen en lopen er energiebanen vanuit de handen naar de rest van het lichaam, evenals zenuwen en drukpunten die weer verbonden zijn met de rest van het lichaam zoals bepaalde organen.
Sta alleen al eens stil bij het verschil in energie tussen de verschillende vingers. >>>Steek één voor één eens je duim, je wijsvinger, je middelvinger, je ringvinger en je pink op…
Alleen al de richting van de energie – naar buiten, maar ook in je lichaam zelf – voelt anders nietwaar? Laat staan de uitdrukking er van.

Er zijn tientallen mudra’s. Ze kunnen versterkend, helend, kalmerend, opwekkend, troostend of verstillend werken.
Om uit te vinden en te voelen wat een mudra doet, heb je aandacht, geduld en tijd nodig.
Hier over later meer 🙂

Kalesvara Mudra
We zijn dit jaar ingegaan met een meditatie op de intentie waarmee je het nieuwe jaar 2017 bent ingegaan.
Een intentie heeft geen vorm. Het is het gevoel waarmee je het komend jaar jouw handelingen, keuzes en stappen zult maken.
We hebben ook stil gezeten bij dat wat jou vaak tegenhoudt. En hoe deze zelfsaboterende energie om te zetten – ‘om te denken’ – in een ondersteunende kracht.
De Kalesvara Mudra kan bijdragen om kalm en verstild te worden, de adem volgend om het denken tot rust te brengen en bij het gevoel te komen.

Plaats hiervoor de toppen van de middelvingers en de toppen van de duimen tegen elkaar.
Buig de wijsvingers, ringvingers en pinken zo, zodat de eerste twee kootjes ervan elkaar raken. Je zult een hartvorm zien.
Plaats de handen op een kleine afstand van de borst, waarbij de duimen richting de borst wijzen. De middelvingers zijn schuin omhooggericht.
Blijf opgericht en ontspannen zitten, met de ellebogen naar buiten gericht en de schouders ontspannen.
Bouw de tijd dat je zo enige tijd zit langzaam op.

Soms willen we met man en macht onze wil opleggen aan gewenste veranderingen. Groei heeft echter haar eigen tijd en ritme.
Pak deze mudra én jouw intentie regelmatig op, zonder invloed te willen uitoefenen op de vorm.
Juist als je denkt dat je geen meter vooruit gaat, is er van alles aan het werk…