19 Januari 2017

19 Januari 2017

Lieve mensen,

De derde week van 2017 is al weer in volle gang en toch kijk ik met jullie nog even terug op het afgelopen half jaar.
De tweede yogahelft van 2016 waarin we een nieuw avontuur aangingen in de vers opgeleverde Fonteinkerk.
En ook een periode waarin we de eerste weken enorm getrakteerd werden op een warme, zonnige nazomer, zodat we alle ochtendlessen in de buitenlucht konden ervaren.
Wekenlang was het mogelijk om BuitenYoga te beoefenen in het Kralingse Bos!
Steeds weer keek ik hier naar uit. Omdat het iedere keer weer een verrassing was wat er om en in ons zou gebeuren.
Het mooie van zijn in de buitenlucht is dat alle elementen aanwezig zijn en het veel directer en toegankelijker is om je hiermee te verbinden. Zonder te hoeven visualiseren vóel je de kracht van de zon, vóel je de wind langs je wangen, kriebelt het soms natte gras tussen je tenen en hóor je het water klotsen.
En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwsgierige honden, de schreeuwende kraaien en eksters, de passanten en blijvers die stilletjes naast ons liggen en de yoga op hun manier ervaren.
Yoga roept iets op én biedt een veilige haven, zoals het ganzenechtpaar met de kleintjes ons toonde.
De omgeving en jij: wie beïnvloedt wie?
Wat ik vooral heb ervaren is dat alles energie is en hoe de energie in ons en in de groep meebewoog of visa versa met de energie om ons heen.
Hoe vaak merkten we niet dat er aanvankelijk veel beweging om ons heen was – soms hilarisch – om aan het einde een brede stilte te ervaren?

Juist op het moment dat je/ik twijfelt of het allemaal wel zin heeft, gebeurt er iets, voel je in jezelf dat er iets is veranderd. En dat komt enkel en alleen omdat je tóch maar weer op die mat bent gaan staan en het aan aan bent gegaan. Jezelf bent aangegaan.
De enige werkelijke verandering die je kunt bewerkstelligen is die in jezelf. Alleen daarmee verander je de energie om je heen en wellicht zelfs de mensen en omstandigheden. Maar dan niet meer vanuit verwachtingen of wil, maar vanuit honderd keer in je eigen valkuil trappen en daar zelf weer uitklimmen 😉

Het is het meebewegen met de seizoenen, met de elementen. De Natuur – en die Natuur, dat zijn ook wij als mens – is de grootste leermeester.
Yoga valt voor mij samen met de Natuurlijke Cyclus.
In mijn lessen neem ik jullie steeds bewust en onbewust, expliciet of impliciet mee door die cyclus en hoop ik jullie steeds vanuit een andere invalshoek te laten kijken naar jezelf.
Want iedereen kijkt op zijn of haar eigen wijze. Het kwartje kan niet altijd in één keer vallen…